неділя, 21 жовтня 2018 р.

Брати Грімм. Життя та творчість


Якоб (1785-1863) та Вільгельм (1786-1859) Грімм
       Якоб (1785-1863) та Вільгельм (1786-1859) Грімм народилися у графстві Ханау землі Гессен (Німеччина) в родині небагатого юриста. У сім'ї було п'ятеро синів та маленька донька. Якоб та Вільгельм були старшими. У 1801 році велика дружня родина перебралася до Штайнау, на батьківщину батька. Вони оселилися в старому будинку, де, за переказами, темними глухими ночами вешталися привиди. Це дуже захопило уяву братів-фантазерів, а ще вони любили бігати до міської брами, біля якої з-під землі било два джерельця і куди, як говорили дорослі, лелеки приносили дітей. Подобалося їм гуляти в міському саду, який називали «бджолиним раєм».
            Усі казки дитинства скінчилися, коли одинадцятирічний Якоб зробив у сімейній Біблії запис про смерть батька. У Європі в цей час розгорталися наполеонівські війни, які не оминули й Німеччину. Сім'я Грімм переживала велику Скруту. їм так потрібна була тоді якась казкова фея, котра змогла б відвести біду від родини. І такою доброю феєю для братів Грімм на довгі роки стала сестра їхньої матері. Саме вона допомогла дати дітям освіту. Якоб і Вільгельм навчалися спочатку в місті Кассель, у ліцеї, який вони змогли закінчити за чотири роки замість семи.
          Потім брати стали студентами Марбурзького університету, де вивчали, за сімейною традицією, юриспруденцію. Та значно більше їх цікавили середньовічні поеми й перекази, які вони знаходили в старовинних рукописах.
            Однак цілком поринути в улюблену справу брати Грімм не мали змоги, адже слід було думати про хліб для всієї родини. До того ж Вільгельм дуже часто хворів, тому Якобу доводилося працювати за двох.
            У 1801-1807 роках з'явилися перші статті Якоба та Вільгельма Грімм, а в 1811 році й перші книжки. Іноді вени підписувалися іменем одного з братів. Але якщо роботу неможливо було розділити, вони просто ставили під твором два слова «Брати Грімм».
             «Зібрано братами Грімм» написали вони на найвідомішій своїй книжці «Дитячі й сімейні казки», перший том якої й став подарунком до Різдва 1812 року.
                 Усе життя брати були нерозлучними. «Ми з тобою ніколи не розлучимося!», «Ми так звикли до нашої співдружності, що розлука для мене схожа на смерть». Це рядки з листів Вільгельма та Якоба один одному. Дружба допомогла їм пережити вигнання з Геттінгенського університету, яке сталося через те, що брати підтримували ідеї свободи та конституції. Праця допомогла вижити. Брати стали членами різних наукових товариств, національних академій. Вони підготували багато важливих наукових праць, які актуальні й донині: «Німецька граматика» у 4-х томах, багатотомний «Словник німецької мови», «Німецька міфологія», «Німецькі героїчні казки».
Перше видання казок братів Грімм
            Брати були зовсім не схожими один на одного - серйозний, завжди задумливий Якоб і м'який, романтичний Вільгельм (у студентські роки їх називали «Старий» і «Малюк»). їх розлучила смерть: хворобливий Вільгельм помер раніше. Проте поховані брати разом на Берлінському цвинтарі. На скромних надгробках викарбовано лише їхні імена, без усяких титулів.
            Найкращою пам'яттю про них стало те, що вже кілька століть діти всього світу залюбки читають записані ними казки. «Пані Метелиця», «Горщик каші», «Заєць і їжак», «Бременські музиканти», «Дурний Ганс», «Золотий гусак», «Король Дроздоборід», «Снігуронька», «Попелюшка» - чудові, чарівні, прекрасні твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар